vad är tryckluft

Vad tryckluft är för något och dess användningsområden

De flesta tänker nog i första hand på verkstäder och industri när de hör ordet tryckluft, men i själva verket är det betydligt fler branscher än så som är beroende av denna teknik. Inom fordonstillverkning, reparation, livsmedelsproduktion och byggindustri utgör tryckluft en grundläggande resurs. Även på sjukhus, i laboratorier och inom logistiksektorn används trycksatta pneumatiska system för att driva allt från automatiserade transportband till medicinsk utrustning. Det är alltså långt ifrån enbart stora industrianläggningar som behöver tryckluft; allt fler verksamheter – från små verkstäder till avancerade produktionslinjer – är i behov av de fördelar som ett genomtänkt tryckluftssystem kan erbjuda.

Vi förklarar tryckluft

För att bli insatt i vad tryckluft är, så måste man börja med grundprincipen: tryckluft är helt enkelt vanlig luft som har komprimerats till ett högre tryck än atmosfärstrycket, det som vi människor är vana vid. Denna komprimerade luft lagras ofta i tankar eller direkt i rörledningar, redo att användas för att driva pneumatiska verktyg och maskiner. Normalt består luften av cirka 78 % kväve, 21 % syre och 1 % övriga gaser, och när denna blandning pressas ihop ökar både energitätheten och dess potentiella kraft vid expansion. I praktiken innebär det att tryckluften kan utföra arbete: allt från att driva en mutterdragare till att skjuta iväg en cylinder som pressar, lyfter eller skjutsar ett arbetsstycke vidare i en produktionsprocess.

Att man valt just luft som medium i många system beror i hög grad på att luft är billigt, i princip obegränsat tillgängligt och relativt ofarligt. Skulle en läcka uppstå, förorenar man inte miljön med giftiga substanser på samma sätt som vid exempelvis hydraulikläckage. För en verksamhet som använder pneumatiska system kan detta innebära både kostnads- och säkerhetsfördelar.

här används tryckluft till både mutterknackaren och den pneumatiska domkraften som lyfter bilen vid hjulbytet
Här används tryckluft till både mutterknackaren och den pneumatiska domkraften som lyfter bilen vid hjulbytet.

Inte riktigt samma sak som pneumatik!

I dagligt tal kan man kalla tryckluft och pneumatik för i stort sett samma sak, men rent tekniskt är pneumatik benämningen på den teknik och vetenskap som utnyttjar gaser under tryck för att skapa mekaniska rörelser. Tryckluft är bara en av flera gaser som kan användas i pneumatiska system. Ofta används uttrycken synonymt, men pneumatik kan även röra andra typer av gasblandningar eller industriella gaser. Grunden är dock densamma: man utnyttjar en trycksatt gas för att överföra energi och utföra arbete.

Andra gaser i en pneumatisk system – förutom luft

Fastän luft är det absolut vanligaste mediet inom pneumatik kan man i mer specialiserade sammanhang använda andra gaser, till exempel koldioxid (CO₂), kvävgas (N₂) eller ädelgaser som argon (Ar). Orsaken kan vara särskilda krav på renhet (till exempel inom livsmedelsindustrin eller läkemedelstillverkning), brandfarlighet eller risk för oxidativa reaktioner. Inom vissa laboratoriemiljöer kan man till och med välja helium för att uppnå särskilda egenskaper som låg densitet eller för att undvika kemiska reaktioner med andra ämnen. Oavsett vilken gas som används, så är principen densamma: en gas under tryck som vill expandera när den släpps fri skapar den mekaniska kraften som behövs för att driva ventiler, cylindrar och verktyg.

Ett tryckluftssystem och dess komponenter

Ett fullständigt pneumatiskt system (tryckluftssystem) innehåller i regel flera steg och komponenter som samverkar för att producera, lagra, reglera och distribuera tryckluften:

Kompressor
Själva hjärtat i systemet som komprimerar luften från omgivningen. Kompressorn kan vara kolvdriven, skruvdriven eller av annan konstruktion, beroende på kapacitetskrav och effektivitet.

Luftbehandlingsenheter
Dessa inkluderar lufttorkar, filter och kyltorn för att avlägsna fukt, partiklar och föroreningar som annars kan orsaka slitage eller korrosion i systemet.

Trycktank
Här lagras den komprimerade luften innan den distribueras vidare i anläggningen. En trycktank hjälper till att utjämna tryckvariationer och ger en buffert för plötsliga behovstoppar.

Regulatorer och manometrar
För att hålla trycket på en optimal nivå används tryckregulatorer. Manometrar (tryckmätare) visar systemtrycket, vilket är viktigt för både effektivitet och säkerhet.

Rör och slangar
Dessa förflyttar tryckluften till olika förbrukningspunkter. Val av material beror på tryckkrav, temperatur och miljöförhållanden.

Ventiler och cylindrar
Ventiler styr luftflödet och cylindrar omvandlar den trycksatta luften till en linjär eller roterande rörelse.

ingen tryckluft utan kompressor
Ingen tryckluft utan kompressor!

Pneumatiska ventiler och dess viktiga roll

Pneumatikventiler fungerar som dirigenter i en orkester: de styr tryckluftens flöde, riktning och hastighet till de delar av systemet som behöver det. En ventil kan exempelvis släppa igenom, stänga av, reglera eller omdirigera luftflödet. En typisk ventil består av ett hus, en eller flera spolar eller kolvar, tätningar och anslutningar till luftledningarna. Spolen eller kolven aktiveras antingen manuellt, elektriskt (via en solenoid) eller pneumatiskt, och denna aktivering avgör i vilken riktning luften ska flöda.

Ventiler är helt avgörande för att styra maskinens cykler. Utan ventiler kan inte systemet bestämma när och hur en luftcylinder ska förlängas eller dras ihop. De fungerar därför både som säkerhetskomponenter, exempelvis när man behöver stänga av luftflödet i händelse av ett fel, och som effektivitetskomponenter, genom att optimera energianvändningen och förhindra oönskade tryckfall.

Tekniken har ett brett användningsområde!

Möjligheterna för tryckluft är i princip oändliga, och användningen spänner över en rad olika områden:

Industri och verkstad
Här driver tryckluft allt från mutterdragare och slipmaskiner till automatiserade processer som montering och paketering. Inom bilverkstäder är tekniken dessutom vanligt förekommande till däckmaskiner, däckpåfyllning osv. Det finns till och med små miniatyrer vad gäller just luftkompressorer till bildäck, vilket är perfekt vid skifte till sommar- eller vinterdäck, men även efter en däckreparation, på så sätt slipper man handpump.

Fordonssektorn
Bussar och lastbilar använder pneumatiska bromssystem, medan verkstäder ofta förlitar sig på pneumatiska verktyg för reparationer.

Livsmedel och hälsa
Inom livsmedelsindustrin används tryckluft för att dosera produkter och styra hygieniska förpackningssystem. På sjukhus finns trycksatta gaser för medicinska andningsapparater och laboratorieutrustning.

Bygg och konstruktion
Pneumatiska borrhammare, spikpistoler och betongblandare är vanliga inom denna sektor, där robust och kraftfull utrustning efterfrågas.

Transport och logistik
Här kan pneumatik användas i sorteringsmaskiner och automatiserade transportband för effektiv godshantering.

i princip all professionell billackering anammar tryckluftstekniken det vore helt enkelt mycket mer omständligt att lacka en bil med sprayburkar samtidigt som resultatet tar sin beskärda del
I princip all professionell billackering anammar tryckluftstekniken – Det vore helt enkelt mycket mer omständligt att lacka en bil med sprayburkar, samtidigt som resultatet tar sin beskärda del!

Tryckluft vs elverktyg?

Det finns flera fördelar med tryckluftsdrivna verktyg jämfört med eldrivna. För det första är pneumatiska verktyg ofta lättare, eftersom energikällan (luften) redan är komprimerad och motorn eller mekaniken i själva verktyget kan vara mer kompakt. Det gör verktygen ergonomiska och mindre belastande för användaren vid långvarigt arbete. För det andra är pneumatiska verktyg i regel mycket slitstarka och genererar ingen gnistbildning, vilket är en viktig säkerhetsaspekt i explosiva miljöer eller när man arbetar med brännbara substanser.

Tryckluft är dessutom relativt enkel att lagra och distribuera. Man kan snabbt växla mellan olika verktyg kopplade till samma system, och skulle en slang gå sönder är riskerna mindre dramatiska än med elkablar som kan orsaka kortslutning eller elstötar. Eftersom luft inte leder ström, är man också mindre exponerad för elektriska risker. I situationer där man vill undvika komplikationer med elmatning, eller där man är beroende av robusta och stryktåliga verktyg, ger pneumatiska lösningar en särskild driftsäkerhet.

driftsäker slipning med tryckluftsdriven slipmaskin
Driftsäker slipning med tryckluftsdriven slipmaskin!

Kuriosa: När uppfanns tekniken?

Människan har utnyttjat principen bakom tryckluft och pneumatik i någon form sedan antiken, men tekniken såsom vi känner den i dag växte fram under 1800- och 1900-talets industrialisering. Storskalig gruvdrift och järnvägsbyggande krävde effektiva sätt att borra i berg och driva lokens bromssystem. Det var i den här vevan som kompressortekniken mognade och ventilsystem började massproduceras. Flera patent kring modern pneumatik togs under sent 1800-tal, och framväxten av fabriker med löpande band under tidigt 1900-tal påskyndade utvecklingen ytterligare. Därför kan man säga att grunden för vårt moderna användningssätt av tryckluft lades för omkring hundra till hundrafemtio år sedan, och att den sedan dess kontinuerligt har förfinats.

Idag är pneumatiska system vanligare än någonsin, tack vare en kombination av kostnadseffektivitet, säkerhet och anpassningsbarhet. Runtom i världen pågår ständig forskning kring nya kompressortyper, smarta ventiler och energibesparande tekniker som integrerar både pneumatik och digital styrning. Tekniken fortsätter att utvecklas, men dess historiska fundament är lika stabilt som luften är riklig i vår atmosfär.

Avrundning – det här är tryckluft

Tryckluft är alltså komprimerad luft som lagrats och leds genom ett pneumatiskt system bestående av kompressor, tank, filter, regulatorer, ventiler och rör. Tekniken i sig kallas pneumatik, och luft är inte det enda medium som kan användas, även om det är det vanligaste och mest praktiska. Fördelarna med tryckluft är påtagliga: hög säkerhet, god ergonomi, relativt låg miljöpåverkan och stor flexibilitet i maskinparken. Även om elverktyg dominerar inom vissa områden, står pneumatiska lösningar på en stadig grund tack vare sina robusta och driftsäkra egenskaper. Historiskt sett har pneumatik utvecklats i takt med industrialiseringen och är idag en självklarhet i otaliga branscher – från biltillverkning och livsmedelsproduktion till hälsovård och logistik. Och kanske är det just enkelheten i att låta trycksatt luft utföra jobbet som gör att tekniken fortsätter vara otroligt viktig, fastän att vi redan lever i en högteknologisk tidsålder.

Visste du att det finns särskilda föreskrifter att följa vad gäller trycksatta anordningar ute på arbetsplatserna? Detta kan du läsa om hos Arbetsmiljöverket.