Kostnaden för att hyra en skidbox – alltså en takbox som är tillräckligt lång för att rymma skidor – ligger på omkring 500–1000 kronor för en vecka. Priset kan variera något beroende på om man hyr ifrån ett företag eller privatperson, boxens storlek, var i landet man befinner sig, och om man också behöver hyra takräcke eller andra tillbehör. Det är dock en användbar tumregel att räkna med runt 700 kronor per vecka för en standardbox som passar de flesta bilmodeller. Här nedanför tar vi en bättre titt på om man bör hyra eller investera och köpa en skidbox.
Takbox med plats för skidor, även kallad skidbox!
En skidbox är i regel avlång och konstruerad med syftet att kunna förvara skidor, snowboard eller annan vintersportutrustning på ett säkert och smidigt sätt. I jämförelse med en bredare takbox, som ofta rymmer exempelvis barnvagnar, resväskor eller campingutrustning, är en skidbox smalare men längre. Den är optimerad för att hålla skidorna i ett fast läge för att minimera skrammel och skador på utrustningen. Det som framför allt skiljer en smal, specifik skidbox från en mer ”allround” takbox är alltså den avlånga formen och fokus på vintersportförvaring, men även fiskeutrustning!?
Räkna med dessa dimensioner på boxen
Måtten på en typisk skidbox (smal takbox) ligger ofta i spannet 200–230 cm på längden och omkring 40–55 cm på bredden. Höjden varierar men brukar röra sig kring 30–35 cm. Dessa mått kan dock självklart skilja sig åt beroende på tillverkare. Vissa boxar är kortare – nedåt 190 cm – men då får man vara uppmärksam på att riktigt långa skidor kanske inte ryms. Andra modeller kan sträcka sig uppemot 235–240 cm för att även de längsta skidorna ska gå ner utan problem.
ABS-plast är ”go to” materialet
De allra flesta takboxar, och särskilt skidboxar, tillverkas idag i ABS-plast eller liknande plastkompositer. ABS-plast är en förkortning för akrylnitril–butadien–styren, ett material som kombinerar hållfasthet och relativt låg vikt. Vissa tillverkare använder förstärkta termoplaster med glasfiber eller andra kompositmaterial för att göra boxarna ännu styvare och mer motståndskraftiga mot stötar och temperaturväxlingar. ABS är dock vanligast på marknaden, främst för att det är relativt billigt, väderbeständigt och går att forma till aerodynamiska konstruktioner. Att notera, biltillverkarna i sig använder ABS till flera detaljer på bilarna, främst inom karossen.
Överskrid inte lastförmågan!
Lastkapaciteten varierar beroende på modell och tillverkare, men en typisk skidbox klarar ofta omkring 50–75 kg last. Det är dock ytterst viktigt att kontrollera den exakta viktgränsen för den box man väljer och samtidigt ta hänsyn till bilens egna rekommenderade maxlast på taket. De flesta personbilar har en maxlast på taket runt 50–100 kg (inklusive vikten på takräcke och takbox), men detta skiljer sig markant mellan olika bilmodeller. Att överskrida dessa gränser kan påverka bilens köregenskaper och säkerhet.
Därför bör du transportera skidorna i en takbox
Varför ska man överhuvudtaget använda en takbox, vid närmare eftertanke? Kan man inte lika gärna spänna fast skidorna direkt på takräcket eller lägga in dem i bilen? Det är såklart möjligt, men det finns flera viktiga skäl till varför en avsedd skidbox är att föredra, såsom exempelvis:
Skydd mot väder och smuts
När skidorna ligger i en stängd box utsätts de inte för vägsalt, grus, snö och regn. Detta minskar risken för korrosion på bindningar, repor på skidorna och annan skada som annars kan uppstå.
Säkerhet
Lösa skidor i bilen kan bli en projektil vid en hastig inbromsning eller olycka. Att spänna fast dem direkt på takräcket kan i och för sig vara säkrare än att ha dem lösa i kupén, men en låst box ger ett extra skydd och minskar även stöldrisken om man stannar för att äta eller övernatta på vägen.
Bekvämlighet och packningsvolym
Har man skidorna fastspända på taket i en öppen lösning riskerar man ibland att få sämre aerodynamik och mer vindbrus. En skidbox är utformad för att vara just aerodynamisk, vilket kan leda till något lägre bränsleförbrukning jämfört med ett par skidor som sticker ut i luftströmmen. Dessutom slipper man den klumpiga hanteringen av vassa skidor i kupén, vilket kan undvika skador på säten och inredning.
Ta del av fördelarna med en skidbox du också, spana in www.CalixRoofBoxes.com för ett brett utbud av takboxar för alla situationer. Nämnde vi att dom är svensktillverkade dessutom?
Hyra eller köpa en skidbox? För- och nackdelar
Att hyra, istället för att köpa, en skidbox kan vara relativt billigt och bra om man endast åker på skidsemester en gång per år, eller sällan har behov av att transportera skidor. Man slipper förvaringsbekymmer under lågsäsong (kanske är garaget fullproppat redan?), och man behöver inte investera i inköpskostnaden för en egen box. Samtidigt måste man lägga tid på att boka och hämta/lämna boxen hos uthyrare varje gång man behöver den, och utbudet kan vara begränsat vid högsäsong.
Att köpa en egen takbox innebär givetvis en högre engångskostnad, men å andra sidan har man alltid boxen tillgänglig. Detta är fördelaktigt för dem som reser ofta eller vill ha flexibilitet året runt. Vissa använder också takboxen för att transportera campingutrustning eller annan skrymmande packning under sommarhalvåret. Dock kräver som sagt en takbox förvaring någonstans – exempelvis i garage, förråd eller på en vägghängd förvaringsanordning – och man får själv bekosta eventuella reparationer vid skador.
Hyrkostnad per dygn eller vecka
Som nämnts ovan kan en skidbox för en vecka kosta runt 500–1000 kronor i genomsnitt, men ibland kan det bli högre under perioder då efterfrågan är stor, till exempel under vintersportlov. Dygnshyra ligger ofta på cirka 100–200 kronor, beroende på kvalitet och storlek. Om man bara ska använda boxen ett par dagar kan en dygnshyra vara mer ekonomisk än en veckoavgift, men de flesta uthyrare erbjuder förmånliga veckopriser som i längden blir billigare än att betala per dag.
Men… vem hyr man boxen ifrån?
Flera typer av verksamheter erbjuder uthyrning av takboxar, och särskilt skidboxar. Det finns särskilda bil- och transportföretag som fokuserar på uthyrning av just takboxar och takräcken. Även vissa däck- och bilverkstäder, samt verkstäder med inriktning på biltillbehör, har uthyrningsavtal. Dessutom finns större sport- och friluftsbutiker, ofta i anslutning till skidorter, som kan erbjuda uthyrning på plats. I vissa fall kan även biluthyrningsfirmor, eller rentav bilhandlare, ha takboxar tillgängliga som tillval. Det är smart att boka i förväg, särskilt när vintersäsongen är igång, för att försäkra sig om att den rätta storleken finns inne.
Vi får heller inte glömma privatpersoner, där har det på senare år blivit alltmer vanligt med att hyra ut både det och andra. Tjänster som Hygglo, Facebook Marketplace samt Blocket.se är pionjärer inom detta område, varav man med enkelhet kan hyra en takbox.
Takräcke är ett måste – går även att hyra i vissa fall
För att kunna montera en skidbox krävs i regel ett takräcke som passar just din bilmodell. Många uthyrare erbjuder både takbox och takräcke, antingen inkluderat i hyrpriset eller för en mindre extrakostnad. Takräcket ska vara kompatibelt med bilens infästningspunkter eller relingar. Saknar man helt takräcke behöver man alltså först se till att hyra eller skaffa detta, eftersom boxen inte kan monteras säkert utan rätt fästanordning, se därför till att på förhand fråga om det finns ett räcke som passar just din bil.
Prisbilden för att å andra sidan köpa, och äga, en skidbox?
Kostnaden för en ny, högkvalitativ takbox av samma typ som många uthyrare använder kan variera kraftigt beroende på märke och specifikationer. Räkna med ett intervall från cirka 3000 kronor (budgetmodell) upp till 8000 eller mer för de allra mest påkostade modellerna. En skidbox av premiumkvalitet kan kosta över 10 000-14 000 kronor, men dessa är ofta konstruerade i extra slitstarka kompositmaterial, har avancerade låssystem och är optimerade för att hålla nere vindbruset. Förutom inköpspriset kan det tillkomma kostnader om man exempelvis behöver uppgradera sitt takräcke. Underhållskostnader är dock generellt begränsade, och boxen kan hålla i många år om den hanteras och förvaras på rätt sätt.
Missa inte! Ha detta i åtanke om du ska hyra eller köpa en skidbox
Innan man ens funderar på att hyra, eller kanske slå på stort och köpa en takbox, så finns där några viktiga punkter att ta hänsyn till, såsom:
Kompatibilitet med bilen
Säkerställ att den tilltänkta boxen får plats på ditt tak och att bilens maximala taklast inte överskrids. Om boxen är för lång kan det påverka bagageluckan, takantennen eller bakluckans öppning.
Monteringssystem
De flesta moderna boxar använder snabbfästen eller U-bultar som ska fästas i takräcket. Kolla att fästena är kompatibla med just ditt räcke och att du får en stabil montering.
Aerodynamik och bränsleförbrukning
En större eller högre box kan påverka bilens bränsleförbrukning. Även om det kan vara marginellt är det något att ha i åtanke, särskilt på långa resor. I vissa fall rör det sig faktiskt om alltifrån 5-25% förhöjd förbrukning!
Säkerhet och låsning
Har boxen ett centrallås eller flera låspunkter? Ju bättre låssystem, desto mindre risk för stöld. Det kan också påverka försäkringsvillkor ifall något skulle hända.
Förvaring utanför säsong
En takbox tar en del plats att förvara. Det finns särskilda hissystem för garage eller väggfästen, men dessa kräver utrymme. Har man inte möjlighet att förvara boxen på ett bra ställe kan det vara mer lockande att hyra vid behov.
Skötsel och rengöring
Tvätta av boxen regelbundet, särskilt efter vinteranvändning när vägsalt kan lägga sig på ytan. En väl omhändertagen ABS-box kan hålla i många år.
Vi summerar – hyra vs köpa en skidbox
Ska man då hyra en smal takbox (skidbox) eller köpa en ny? Det beror ytterst på hur frekvent man använder den, hur mycket förvaringsutrymme man har, och vilken budget man är beredd att avsätta. För sporadiska vintersportresor kan hyresalternativet vara mest ekonomiskt och praktiskt, särskilt om man inte vill bekymra sig om underhåll och förvaring. För den som däremot åker skidor flera gånger per säsong, eller som gärna vill ha möjligheten att transportera annan utrustning året runt, kan ett köp vara mer fördelaktigt i längden.
Oavsett om du bestämmer dig för att hyra eller köpa en skidbox är det viktigt att välja en modell som passar bilens specifikationer och uppfyller de krav som ställs för säkerhet, hållbarhet och väderbeständighet. På så vis kan du tryggt och smidigt transportera skidor, snowboard och annan utrustning – utan att behöva oroa dig för slitage, stöld eller skador på bilens inredning. Genom att göra en noggrann jämförelse av kostnader och alternativ får du mest värde för pengarna, samtidigt som du säkerställer en pålitlig och säker frakt av din vinterutrustning.